بیمه نامه مسئولیت مدنی حرفه ای پزشکان و پیراپزشکان
بیمه نامه مسئولیت حرفه ای پزشکان و پیراپزشکان
این بیمه، مسئولیت حرفه ای پزشکان و پیراپزشکان را در قبال بیمارانی که به علت خطا، غفلت و یا کوتاهی پزشکان و پیراپزشکان در انجام امور پزشکی دچار صدمه جسمانی، روانی یا فوت شوند تحت پوشش قرار می دهد.
برای خرید آنلاین بیمه نامه مسئولیت مدنی حرفه ای پزشکان کلیک کنید
به منظور تأمین بیمه ای جامعه پزشکی کشور، بیمه نامه مسئولیت حرفهای پزشکان توسط شرکت بیمه پارسیان ارائه گردیده است. این بیمه، مسئولیت حرفه ای پزشکان و پیراپزشکان را در قبال بیمارانی که به علت خطا، غفلت و یا کوتاهی پزشکان و پیراپزشکان در انجام امور پزشکی دچار صدمه جسمانی، روانی یا فوت شوند تحت پوشش قرار می دهد. بر اساس قانون بیمه، حق بیمه این بیمه نامه با توجه به نوع شغل و ضریب بروز صدمه تعیین می شود که در صورت عدم بروز خسارت تخفیفات قابل توجهی در تجدید بیمه نامه در اختیار وی قرار می گیرد.
ملاک مسئولیت افراد در قبال جامعه و همچنین در مقابل آحاد جامعه ، قوانین حاکم بر آن جامعه می باشد و در کشور ما در وحله اول مجموعه قوانین مجازات اسلامی و سپس قانون مسئولیت مدنی مصوب ۱۳۳۹ و سایر مقررات جاری تعیین کننده مسئولیت افراد می باشد. در اینجا به برخی از مواد مجموعه قوانین مجازات اسلامی که بر مسئولیت پزشکان صراحت دارد بشرح زیر اشاره می گردد.
ماده ۳۱۹ـ هر گاه طبیبی گرچه حاذق و متخصص باشد در معالجه هائی که شخصاً انجام میدهد یا دستور آن را صادر می کند هر چند با اذن مریض یا ولی او باشد باعث تلف جان یا نقص عضو یا خسارت مالی شود ضامن است.
ماده ۲۹۵ـ در موارد زیر دیه پرداخت می شود:
ب ـ قتل یا جرح یا نقص عضو که بطور خطا شبیه عمد واقع می شود و آن در صورتی است که جانی قصد فعلی را که نوعاً سبب جنایت نمی شود داشته باشد و قصد جنایت را نسبت به مجنی علیه نداشته باشد مانند آنکه کسی را به قصد تأدیب به نحوی که نوعاً سبب جنایت نمی شود بزند و اتفاقاً موجب جنایت گردد یا طبیبی مباشرتاً بیماری را به طور متعارف معالجه کند و اتفاقاً سبب جنایت بر او شود.
تبصره ۳ـ هرگاه بر اثر بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا عدم مهارت و عدم رعایت مقررات مربوط به امری قتل یا ضرب یا جرح واقع شود به نحوی که اگر آن مقررات رعایت می شد حادثه ای اتفاق نمی افتاد قتل و یا ضرب و یا جرح در حکم شبه عمد خواهد بود.
مراجع قضایی با توجه به مفاد قانونی فوق الذکر در خصوص مسئولیت حرفه ای پزشک نسبت به صدور رأی اقدام می نماید و تعهدات بیمه گر در ماده ۵ بیمه نامه بر این اساس تنظیم گردیده است.
در این بیمه نامه مسئولیت حرفه ای پزشک در قبال بیماران بیمه می گردد به عبارت دیگر چنانچه پزشک به غیر عمد یعنی بعلت خطا، اشتباه یا غفلت و قصور در انجام معالجه، تجویز نادرست و اعمال جراحی موجب صدمات جسمانی یا روانی یا فوت بیمار گردد و طبق قانون مسئول شناخته شود بیمه گر آنرا جبران خواهد نمود. نکته حائز اهمیت آنکه دستیاران پزشک و همچنین کلیه کسانی که (پرستار، تکنسین) به دستور پزشک انجام وظیفه می نمایند نیز تحت پوشش این بیمه نامه می باشند.
در ارتباط با تعهدات بیمه گر در بیمه نامه موارد زیر قابل توجه است
ـ بیمه گر علاوه بر پرداخت دیه به زیاندیده، متعهد پرداخت هزینه دادرسی نیز می باشد البته تا سقف تعهد مندرج در بیمه نامه برای هر بیمار.
ـ در صورتیکه پزشک از سوی مراجع قانونی محکوم به پرداخت دیه شود تعهد بیمه گر محدود به پرداخت معادل ریالی ارزانترین نوع دیه از انواع مجری مذکور در قانون دیات می باشد.
از طرف دیگر از مراجع تصمیم گیرنده در خصوص مسائل مربوط به حرفه پزشکان، سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران می باشد که در اجرای اصل ۸۵ قانون اساسی، تشکیل آن در ۳۳ ماده در سال ۱۳۶۹ تصویب گردیده است.
از جمله اهداف سازمان مذکور مندرج در ماده ۲ قانون یاد شده است که چنین تعریف گردیده است: تلاش در جهت حفظ حقوق بیماران در برابر شاغلان حرف پزشکی و هنچنین تلاش در جهت اجرای موازین و مقررات و قوانین مربوط به امور پزشکی جزء وظایف سازمان مذکور می باشد.
در خصوص وظایف و اختیارات سازمان مذکور در بند ۷ از ماده سوم اینگونه مقرر گردیده است. همکاری با مراجع ذیصلاح در جهت رسیدگی به تخلفات غیر صنفی و جرائم شاغلین به حرف پزشکی و وابسته به پزشکی و اظهار نظرهای کارشناسی مشورتی در این رابطه به مراجع ذیربط.”
مرجع رسیدگی در قانون مذکور، هیأتهای انتظامی سازمان نظام پزشکی هریک از شهرستانها موظفند نظر مشورتی کارشناسی و تخصصی خود را نسبت به هر یک از پرونده های مربوط به رسیدگی به اتهام بزه ناشیه از حرفه صاحبان مشاغل پزشکی را در اختیار دادسراها و دادگاههای شهرستان مربوطه قرار دهند.
همانگونه که ملاحظه شد علاوه بر مراجع قضایی، سازمانهای دیگری نیز از جمله سازمان نظام پزشکی وجود دارد که نظریه کارشناسی آنان در خصوص مسئولیت پزشک معتبر است بر این اساس در بیمه نامه امکان جبران خسارت بدون رأی دادگاه نیز پیش بینی گردیده است و در این ارتباط بند ۲/۱/۵ بیمه نامه چنین اشعار می دارد:
۲/۱/۵ ـ در مواردی که مسئولیت بیمه گذار با توجه به اسناد و مدارک ارائه شده از نظر بمه گر محرز باشد، بیمه گر میتواند قبل از صدور رأی از سوی مراجع قانونی ذیصلاح با تحصیل موافقت بیمه گذار و مدعی یا مدعیان نسبت به پرداخت و تسویه خسارت اقدام کند.
ـ با توجه ماده یاد شده، بیمه گر مخیر است با اخذ نظریه کارشناسی سازمان نظام پزشکی و یا سازمان پزشکی قانونی نسبت به جبران خسارت وارده قبل از صدور رأی دادگاه اقدام نماید.
لازم به توضیح است سازمان پزشکی قانونی، مرجع کارشناسی پذیرفته شده از سوی مراجع قضایی است و از نظر سازمانی وابسته به قوه قضائیه است و در قریب به اتفاق رأی های صادره به نظریه کارشناسی سازمان یادشده استناد می گردد.
ـ از موارد قابل توجه، تعهد بیمه گر نسبت به پرداخت ظرف مهلت معین حداکثر ۱۵ روز پس از دریافت اسناد و مدارک مورد نیاز که در امر بازاریابی برای فروش بیمه نامه پزشکان بسیار جاذبه دارد و از طرف دیگر از دفع وقت توسط بیمه گر جلوگیری می نماید.
ـ در خصوص وجود بیمه مضاعف، ابتداً بیمه گر اول بایستی خسارت را رسیدگی و تسویه نماید منظور از بیمه گر اول، بیمه گری است که بیمه نامه صادره توسط وی از لحاظ تاریخ صدور بر بیمه نامه دیگر تقدم دارد. مسئولیت بیمه گر دوم حداکثر معادل مازاد خسارت تأدیه شده توسط بیمه گر اول می باشد.
ـ پزشک بدون موافقت کتبی بیمه گر حق مصالحه با زیاندیده و یا اقرار به مسئولیت را ندارد.
استثنائات بیمه نامه
- ـ چنانچه پزشک خارج از تخصص به انجام معالجه اقدام نماید و علاوه بر آن چنانچه پزشک در تخصص خود معالجه را انجام داده باشد ولی بیمه نامه را بر مبنای تخصص خود خریداری ننموده و حق بیمه متناسب را نپرداخته باشد بیمه گر متعهد جبران کامل خسارت نمی باشد.
- ـ چنانچه پزشک به انجام معالجه و مداوا بر خلاف قوانین جاری کشور اقدام نماید اگر چه ضوابط پزشکی رانیز بطور کامل راعایت نموده باشد.
- ـ بیهوشی عمومی خارج از درمانگاه و بیمارستان نیز مستثنی گردیده است.
- ـ هر نوع خسارت ناشی از عدم النفع نیز استثناء گردیده است بعنوان مثال ضرر و زیان بیمار ناشی از دست دادن موقعیت شغلی به دلیل معالجات پزشک.
مدت بیمه نامه: حداکثر یکساله صادر می گردد و برای سالهای آتی با شماره جدید، تمدید می گردد.
فسخ بیمه نامه: بدون هیچگونه پیش شرطی هر یک از طرفین میتوانند تقاضای فسخ بنماید البته در صورت فسخ از طرف بیمه گر، برگشت حق بیمه بصورت روزشمار محاسبه و در صورت فسخ از طرف بیمه گذار حق بیمه برگشتی طبق تعرفه کوتاه محاسبه می گردد.
محدود جغرافیایی: محدوده جغرافیایی بیمه نامه کشور ایران و درج نشانی مطب و بیمارستان صرفاً جهت تماس با بیمه گذار و یا استفاده از تخفیفات گروهی می باشد.
0 نظر
نوشتن نظر